Contax RTS


Soms heb je gewoon een camera nodig die simpel, betrouwbaar en degelijk is. Geen fratsen of gimmicks, gewoon ‘camera’. Nou, de Contax RTS is dat zeker. Het hele ontwerp is behoorlijk spartaans met zijn mat zwarte afwerking. Het objectief wat ik er bij gebruik is het gene waar het samen mee is ontwikkeld; de 35mm Zeiss Planar f/1.8. De kleuren zijn fijn, het objectief is scherp en helder met een mooie verloop naar het onscherpte. Dit is de camera waarmee ik betrouwbaar films mee kan testen en er op kan vertrouwen dat het ook als fotografisch gereedschap goed zal functioneren. Het enige negatieve wat ik zoverre kan zegen over dit toestel betreft het film terug spoel hendeltje. Die rust in de knop waarmee je de sluitertijd stelt en heeft nogal eens de neiging om die te verstellen als de film doorgespoeld wordt na een opname.

Voor de Contax is er ook een motor drive beschikbaar en die werkt op zes AA batterijen. Uiteraard vergroot dit het toestel enigzins en voegt nog een redelijk gewicht aan toe. De ergonomie van de motordrive is net zo spartaans als die van de RTS, wat het gebruik niet per se prettiger maakt. De uitslag van de lichtmeter in de camera is goed zichtbaar via de zoeker en de instellingen zijn goed voelbaar bij het verstellen. Op de terugspoelarm na is er niet echt een negatief punt op te merken over deze camera. De sluitertijd loop van 4” tot 1/2000ste van en bulb, dit is zeker goed voor de meeste omstandigheden. Voor lange sluitertijd opnames ben je wel al snel op het bulbstand aangewezen en een stopwatch.

Het is een goed gebalanceerde camera die letterlijk en betrouwbaar doet wat het met doen. De gebruikerservaring is redelijk emotieloos, maar dat is ook zijn kracht. Zoals al eerder aangegeven, als ik nieuwe 35mm film soorten wil testen dan is dit de camera die ik pak. Met een filtermaat van 55mm liggen er bakken met filters klaar voor het Zeiss objectief, wat het nog veelzijdiger maakt voor dergelijks tests. De Contax zal zeker in mijn actieve roulatie blijven en ik kan hem alleen maar aanraden.