5 tips voor Experimentele Fotografie


1 – Experimenteer

Speel met je camera. Vergeet even de ‘regels’ van fotografie en kijk wat er gebeurt als je gewoon dingen probeert met je camera. Vreemde instellingen, nieuwe apparatuur combinaties lange sluitertijden, inflitsen, kleurenfilters, zoom pulls, bewogen beelden, lens throwing en meer. Voer gewoon de gekke ideeën uit die bij je binnenschieten. Als het kan wel op een manier waarop je apparatuur wel werkend houdt. Of gebruik ‘wegwerp apparatuur’ bij destructieve probeersels.

Multi flash exposure is ook een ding

2 – Experimenteer

Zoek naar andere standpunten. Met je foto laat je een specifieke blik zien. Die blik is bepalend voor hoe de foto ervaren wordt en wat de relatie met je onderwerp zal zijn. Ga dus op zoek naar verschillende standpunten. Niet allee hoog laag, maar ook dichtbij en ver af. Kijk wat er gebeurt als je door dingen heen fotografeert of als je een deel van het beeld blokkeert. Het kan ook krachtig zijn als je selectief bent in wat je van je onderwerp laat zien.

Van de hak op de tak op de tak op de tak, boom, boom, tak takken boom

3 – Experimenteer

Xxhchhfj. Kkdmm kko jnonoommj kdknoojwn kdm jonjr. Kljncj no. Kkson ksoxxxnwjowxcm – dkkmmake nonwejow e, noenj. Jnowefnf kosno mdfn4x. Tnlndfj, keneor nwn on f, fkwonwkd lkdfne onooeninfnj n388 onfn jn j/. Ono jnvjnr jsnj nxx orti43jjd n jdjndwe n kw ewlwe, kwe jknoiewe fwifw w nojnwofn o4nwnwofjn. Ww. Wno n j owntowwe wkentwklwkfwkexxxxxxxxxxmmnd ooeppt1! (Ofwel, schroom niet om ook onzin te maken om te kijken wat dat doet

Uuuh… ga eens even in de waslijnen staan

4 – Experimenteer

Wees impulsief. Je krijgt een idee – handel er naar. Stel jezelf een dertig seconde regel voor. Zodra je een idee krijgt, doe er iets mee binnen dertig secondes. Dit kan alleen het noteren al zijn, maar net zo goed je camera of telefoon uit je zak pakken en gelijk aan het fotograferen raken tot aan het ding wat je inspireerde mee te nemen om in betere condities je idee uit te werken

Kat loopt, schedel omhoog, foto genomen rest komt later

5 – Experimenteer

Ga op zoek naar fouten. Gooi niet onmiddellijk je ‘niet gelukte’ foto’s weg. Kijk ze door en probeer er alsnog iets van te maken. Trek je bewerkingen desnoods naar extremen toe om te kijken wat dat doet. Een gemaakte foto is slechts een half product. Wat je ervan maakt hangt volledig van jezelf af.

Belichting niet goed gemeten en zwaar overbelicht – maar alsnog een krachtig beeld geworden

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *