EDC – Led Paneel


Tegenwoordig kan je al best goedkoop relatief kleine led paneeltjes krijgen die je makkelijk mee kan nemen. En de reden dat het een meerwaarde zou kunnen zijn? Nou, je hebt boven al dan een eigen lichtbron bij je die tijdens het fotograferen kan gebruiken. Bij de meeste panelen kan je het kleurtemperatuur en intensiteit aanpassen, waardoor het zich goed kan lenen voor diverse omstandigheden. Je bent ook niet afhankelijk van de positie van bestaande lichtbronnen zoals bij een reflectie scherm. Het kan je onderwerp net dat *pop* geven van om los te komen van de omgeving en daardoor beter op te vallen. Waar moet je op letten bij kleine led panelen
  • Hoe zijn de leds geplaatst
  • Wat is het lichtopbrengst
  • Kan je het kleurtemperatuur veranderen
  • Wat is het formaat
  • Hoe erg wordt de accu belast
De plaatsing van de leds en de diffusie methode is vooral voor je schaduw vorming belangrijk. Panelen waarbij grote individuele leds zichtbaar zijn kunnen gebroken schaduwen opleveren. Het beste is om een paneel te kiezen zoals op de bovenste foto. Bij zulke led panelen is de schaduwvorming een stuk egaler en is de gradatie verloop vloeiender.
Het lichtopbrengst spreekt redelijk voor zich. De meeste kleinere led panelen hebben een relatief klein vermogen die zeker op grote afstanden snel verloren gaat. Het is even zoeken, maar merken zoals viltrox, yongnou en ledgo hebben vaak relatief goedkope paneeltjes waar nog best een bak licht uit komt. Wat een beetje hand in hand gaat met je lichtopbrengst is de vraag van je kleurtemperatuur. De meeste panelen lossen dit op door twee aparte led sets in een grid patroon op het paneel aan te brengen. Een voor warm en een voor koele lichttemperatuur. Bij het veranderen van het kleurtemperatuur wordt de ene set gedimd en de andere verlicht. Dit betekent dat je lichtopbrengst het grootst is op daglicht, want dan zijn beide sets volledig aan, en het minste op de uiterste waardes. Het formaat van je paneel is ook een belangrijk aspect om in de gaten te houden. Een klein paneel is handig om mee te nemen, maar is vaak zwak van licht en dan ook nog eens erg hard met weinig spreiding door zijn formaat. Grotere panelen zullen beter licht geven, maar zijn dan lastigere mee te nemen. Kijk daarom goed naar welke maten je aanspreken en zoek de gulden middenweg. Mijn eerste paneel was 12 x 8 centimeter, wat ideaal als EDC. Het paste zo in elke tas en zelfs jaszak. Mijn huidige paneel is 17.5 x 10cm met een uitstekende swivel bevestiging. Hierdoor is het eigenlijk net te groot om echt comfortabel mee te nemen op veel momenten, waarbij juist de swivel het voornaamste irritatie puntje is. Het licht is mooier, maar voor een EDC is gemak ook een belangrijk aspect. Als laatste factor – accus! De meeste panelen werken op de Sony NP-F accu format. Die zijn in verschillende sterktes te krijgen. Bij sterkste varianten is het wel een bulk wat aan je paneel vast komt te zitten. Er zijn ook adapter platen te krijgen voor de Canon LP-E6 accu type. Als je al pro line Canon schiet, is dit ideaal. Anders is het ook een goede optie vanwege de vorm factor en de amperage. Waar je erg op moet letten is dat een led paneel ontzettend snel je accu’s leeg kan trekken als het op vol vermogen staat. Hierom zijn extra accu’s meer een noodzaak dan een luxe. Als conclusie kan ik alleen maar stellen dat een EDC led paneel alleen maar een toevoeging kan zijn aan je foto tas, nagenoeg ongeacht welke genre je schiet. Het neem (bij de juiste) keuze weinig ruimte in beslag en het geeft je ontzettend veel flexibiliteit om op een laagdrempelige manier je foto’s net wat meer kracht te geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *