Fuji DL-510 P Date


Altijd al een camera gewild waar bij je er niet over uit kan komen of het echt goed is of niet? Nou…hier heb je er een. Het gebruik van de DL-510 was een ervaring an sich – voor wie ik mede fotograaf Khio nog steeds voor dank (je kan zijn werken vinden op www.kvdv.nl). Het is een point and shoot analoge compact camera met een vaste brandpunt op 28mm. Ik vind dergelijke camera’s echt leuk om mee te werken, aangezien je echt verast kan worden door de beelden die eruit rollen aangezien je geen directe controle hebt over de instellingen van de camera. Echter bleek deze Fuji eerder een point and fiddle, fiddle, fiddle… oh shoot camera te zijn soms. Dit komt voornamelijk doordat het moment wanneer de camera daadwerkelijk scherpstelt moeilijk te voorspellen is.

De foto’s zelf zijn echter wel van een zeer goede kwaliteit. De belichting is behoorlijk consistent en ondanks dat onvoorspelbaarheid is de scherpstelling zelfs in de bizarste omstandigheden nog steeds spot on. Deze camera voegt ook een date stamp toe bij elke foto. Dit is een functie die ook wel leuk is, maar het is ook wel een reden waarom ik zelf deze camera selectief zou gebruiken. Het is toch een permanente toevoeging in het beeld, wat niet altijd een daadwerkelijk een gewenste toevoeging is. Anderzijds kan je deze functie ook creatief gebruiken door bewust om te gaan met de getoonde datum. Naast de datum weergave komt deze Fuji camera ook met de mogelijkheid om Panorama foto’s te kunnen maken. Deze functie (gimmick) wordt bereikt met een zeer complexe mechaniek waarbij… Uhm, nee, het zijn gewoon twee plastic flapjes die achter het objectief omhoog klappen en zo aan de boven- en onderzijde van de foto het licht tegenhouden zodat je 16:9 verhouding overhoudt. Hoe suf dit ook klinkt, het is wel weer een leuke toevoeging die de camera weer geschikt maakt voor een ‘instante’ creatieve toepassing. Het heeft ook foto’s opgeleverd die ik anders niet zelf zou hebben gecropt, maar toch echt hun kracht vinden in die panorama look.

Al met al, is de Fuji DL510 P Date (rolt lekker van de tong he?) een leuke camera met een paar frustrerende punten die zich uitstekend kan lenen voor creatieve toepassingen. Dit betekent ook dat het regelmatig ook niet in de camera tas zal worden gestopt juist omdat het zich zo uitstekend leent voor bepaalde creatieve toepassingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *