5 Tips voor zwart wit fotografie


Zwart-wit fotografie is het klassieke vorm die we kennen vanuit de historie. Maar het blijft tot op de dag van vandaag een krachtige uitdrukkingsvorm. Hoe simpel het ook lijkt, er schuilen enorm veel nuances in de technieken om ze tot die kracht echt over te laten brengen. Hieronder volgen vijf tips die je kan gebruiken om dit je zwart-wit foto’s naar een hoger plan te kunnen tillen. 

1 – Contrast, contrast, contrast!

Omdat je foto uit grijstinten bestaat is het erg belangrijk dat je contrast in je foto brengt. Wees niet bang voor echt zwart en uitgebeten wit. Het kan je foto versterken. Vergeet niet om wel de details te behouden waar ze nodig zijn.

2 – Ruis wordt korrel

Terwijl ruis door hoge ISO bij kleuren foto’s enorm storend is, kan het bij zwart-wit foto’s juist versterkend werken. Het voegt karakter toe en geeft de foto’s een wat grovere sfeer. Uiteraard moet dit wel functioneel en passend zijn, het is geen simpele uitweg voor slechte foto’s.   

3 – Kleur is enorm belangrijk!

Huh, maar er zit toch geen kleur in mijn foto? Nee, niet in het resultaat, maar de foto wordt wel genomen uit een wereld vol met kleur. Die kleuren worden vertaald naar grijswaardes. Dus als je de kleuren verschuift van je opname dan krijg je ook een andere resultaat bij je zwart-wit foto. Door bewust om te gaan met die kleurwereld kan je een veel sterkere foto neerzetten. Je kan tijdens de opname al kleurfilters gebruiken of je witbalans verschuiven.

4 – Textuur benutten

De afwezigheid van kleur betekent dat andere elementen meer aandacht krijgen in de foto. Texturen zullen ook meer sprekend worden en daardoor naar voren springen. Gebruik dit als het gepast is en kijk ook naar textuur in het brede zin. Zo kan bokeh ook als textuur ervaren worden, zeker ook als het contrasteert met andere texturen.

5 – Zoek naar verschillen

Een simpele zwart-wit conversie in Lightroom is een leuke trucje, maar er zijn ontzettend veel manieren om tot een monochrome foto te komen. Zoek die op, zowel digitaal als analoog. Gebruik verschillende plugins, handelingen, soorten film. Ze leveren allemaal verschillende soorten zwart-wit beelden op doordat het proces anders is.

Dat zijn de tips voor deze item, mocht je meer willen leren schijf je in voor de Masterclass Monochrome Fotografie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *