Zorki 4KEen meetzoeker camera waar ik nog steeds moeizaam aan wen. De Zorki 4K is er een met nogal wat ‘dat moet je weten’ dingetjes uit de jaren ’70. Hiervan is de belangrijkste dat je de sluitertijd NIET mag stellen voordat de film doorgespoeld is, want anders raakt de mechanisme die de sluitertijd regelt ontregeld. De andere grote aandachtspunten beslaan de frame teller, die geeft puur een schatting en is zeer makkelijk om per ongeluk te verzetten, en dat er bij het het doorspoelen van het film nogal wat kracht wordt gezet op de spoel en je zo op het einde van je rol zonder enige probleem je film af kan scheuren. Helaas spreek ik hierbij uit ervaring.

De Zorki heeft een M38 Leica mount, niet verassend aangezien het om een Sovjet camera lijn gaat die Leica wilde kopieren. De zoeker geeft een 50mm beeld en er zijn geen zoeker correctie middelen voor andere brandpunten. Er zijn wel opzet stukken te vinden om te helpen als je andere objectieven gebruikt, maar dat is een andere verhal. Het objectief wat ik er bij heb is de gene waar die traditioneel mee geleverd werd. Het is een Jupiter 8 met een brandpuntsafstand van 50mm op f/2. De scherpte is zo zacht dat het de tegenovergestelde van hard is. Je zou bijna kunnen zeggen dat het gewoon niet scherp is als je in een norse bui bent. De kleuren en contrasten die uit het objectief komen zijn in ieder geval behoorlijk interessant en dragen bij aan de dromerige sfeer wat door de (on)scherpte onststaat.

Al met al, het is een camera die mij zowel blijft fascineren als laat huiveren. Helaas is de sluitertijd mechanisme bij de mijne enigszins ontregeld, zie waarschuwing op het begin van deze artikel, en functioneert onder 1/60ste eigenlijk niet. De plan is wel om dit met de tijd te verhelpen, want de beelden die eruit komen zijn zeer kenmerkend en op hun eigenzinnige manier erg fijn (micro update: hij doet het weer schijnbaar). Daarnaast, ik hou wel van een uitdaging en ik wil een dergelijke meetzoeker ook in mijn arsenaal hebben.

Een basis onderhoudshandleiding kunnen jullie HIER vinden. Het komt van www.rangefinderforum.com af en is goed om grip te krijgen hoe deze camera werkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *